Gavarres
Col·lectiu Natura és Cultura
Equilibri
L’obra Equilibri ha estat creada per Mª Pilar Luque, Eva Barrios, Gloria Conde, Mònica Pallàs, Trinidad Gonzalez, Marta Salduga, Maria Isabel Hernández i Victor Colomer de l’entitat de salut mental Arapdis i Josep Manera, Hilda Sanahuja, Laura Domingo, Joana Ruiz, German Güell, Maria Teresa Hernández, Juan Luis Amigo i Maria Llauradó de la Fundació Vidal i Barraquer. El col·lectiu artístic fa un paral·lelisme entre el drac de la llegenda de les Gavarres, fil conductor del Festival, i els trastorns mentals, els quals moltes vegades s’amaguen per aparèixer de forma inesperadament amenaçadora. Aquesta instal·lació parla de la importància de trobar l’equilibri a les nostres vides. En la creació de la peça central han participat els 16 artistes i cadascun d’ells ha construït un mòbil per plasmar aquest equilibri desitjat.
Aquesta instal·lació vol contribuir a desestigmatitzar i visibilitzar la realitat de les persones que conviuen amb trastorns mentals. Segons la OMS (Organització Mundial de la Salut), 1 de cada 4 persones patirà algun tipus de trastorn mental al llarg de la seva vida.
Caminants (II)
L’obra Caminants que es presenta a Art & Gavarres ha estat creada per persones usuàries d’entitats de salut mental participants al Natura és Cultura: Fundació Vidal i Barraquer, Fundació Privada Horitzó del Berguedà, Fundació Drissa, Fundació Ampans i CPB Dr. Fàbregas, sota la direcció artística de Quim Moya i amb la col·laboració de l’enginyer forestal Ignasi Vilarasau.
Seguint el fil conductor de la sequera proposat pel Festival, els protagonistes de la instal·lació són els troncs de pi blanc que formen una filera, en el camí que va cap al safareig a la recerca de l’aigua. Algunes peces estan semi enterrades per a donar la sensació de moviment i, a la vegada, d’arrelament al territori.
El projecte, que es duu a terme des del 2012, vol contribuir a desestigmatitzar i visibilitzar la realitat de les persones que conviuen amb trastorns mentals.
Caminants (I)
“Caminants”, instal·lació de l’artista Quim Moya, l’enginyer forestal Ignasi Vilarasau i usuaris de l’entitat gironina de salut mental Fundació Drissa, sota el paraigües de la Fundació Setba.
El punt de partida d’aquesta instal·lació és el projecte de respir artístic Natura és Cultura. Usuaris de les entitats de salut mental Fundació Drissa, Fundació Ampans i CPB – Dr. Fàbregas han conviscut durant una setmana a la residència d’artistes Cal Gras d’Avinyó (Bages). Durant aquests dies han fet sessions de Land Art de la mà de l’artista Quim Moya i del tècnic forestal Ignasi Vilarasau. Han recollit i treballat troncs de pi blanc del bosc del camí de la Transhumància d’Avinyó. Les branques d’aquests arbres lluiten per arribar a la llum del sol, creant formes curvilínies molt particulars. Un cop els hi donem la volta, es converteixen en caminants, que ballen entorn del gran pi situat darrere del Museu Arqueològic de Girona.
Aquesta instal·lació s’ha emmarcat dins dels actes del Dia Internacional de la Salut Mental, visibilitzant aquest problema i amb l’objectiu de desestigmatitzar a les persones que pateixen aquests tipus de trastorns.


Les persones integrants d’aquest col·lectiu formen part del projecte «Natura és cultura», una iniciativa artística que té per objectiu contribuir a millorar l’equilibri emocional de persones usuàries d’entitats de salut mental a través de la pràctica artística i el contacte amb la natura. El projecte és organitzat per la Fundació Setba, una entitat cultural amb valor social, i dirigit per l’artista multidisciplinari Quim Moya, amb la col·laboració de l’enginyer forestal Ignasi Vilarasau i la ballarina i psicòloga Maria Ribera. Els participants treballen en equip, connecten amb la natura amb una visió mediambiental i incorporen l’art com a mitjà d’expressió.
Fotografia: Laura Gálvez-Rhein