Imatge Guillermo Olmo

Guillermo Olmo

Artista multidisciplinari, amb predilecció per l’escultura de gran format i amic d’intervenir en espais públics transitats i en la naturalesa, fugint dels llocs morts i estancs destinats a l’art. Pretén que l’espectador es trobi amb l’obra de manera sorprenent, que hi sigui interpel·lat en un lloc no esperat. La seva obra, amb clares referències de les generacions anteriors, cerca trobar nous camins i noves formes d’expressió, sense renunciar a la sobrietat de l’escultura.

Olmo entén que l’escultura basca ha de renovar i actualitzar la seva imatge i els seus continguts, barrejar-se amb altres disciplines artístiques i, des de projectes col·lectius i participatius, recuperar l’espai perdut en la societat i influir d’una manera clara i activa en la cultura d’Euskal Herria. Activista cultural present en els moviments de l’escultura basca de les últimes dècades, és director d’arts plàstiques del Festival Azken Muga, president de l’associació d’escultors bascos Eskuahaldunak i director del parc d’escultures Meatzalde Goikoa. La seva obra ha recorregut diferents llocs d’Europa, Àsia i Amèrica, on es pot trobar.

Obra presentada:

Aterpetxea

Aterpetxea pretende ser un lugar de cobijo y encuentro, un lugar de protección y amparo, un territorio común y compartido, la cubierta que nos resguarda y el espacio que nos une.

Pero esta protección no implica un aislamiento del mundo, una opción cerrada y una actitud hermética. Su aspecto ligero y su estructura abierta permiten que la lluvia y el viento recorran su interior, que el sol lo ilumine y que los olores del bosque lo invadan; desde dentro, nuestras miradas atravesarán las innumerables ventanas que lo conforman y nuestras voces se mezclarán con los sonidos del bosque.

Aterpetxea podría traducirse como ‘casa-refugio’ y está realizado en barro, con una estructura metálica en su interior, de 1,40 m de altura y 1.80 × 1,20 m en su base, acabado en color rojo, color que indica peligro en la naturaleza, con un aspecto que nos hace recordar al hongo común en Les Gavarres gita de bruixa, nombre que indica  la aureola de negatividad que ha acompañado a esta seta, tenida por peligrosa y venenosa, no siendo real esta percepción, y que necesita, igual que Aterpetxea, una nueva mirada.

 



Art&Gavarres 2023- Guillermo Olmo (explicació) from 24 imatges x segon on Vimeo.