Imatge Curro Claret

Curro Claret

Va néixer a Barcelona l’any 1968. Va cursar estudis de disseny industrial a l’Escola Superior de Disseny Elisava i al Central Saint Martins College of Art and Design. Des de finals dels anys noranta treballa com a dissenyador freelance dissenyant objectes, mobles, artefactes, fent algun interiorisme i executant accions tant per a empreses (com BD Barcelona Design, Camper, Metalarte o Zicla), fundacions (com Arrels Fundació, Fundació Tot Raval, Fundación San Martín de Porres o We Are Water Foundation) o centres d’art, galeries i particulars.

En molts dels seus projectes s’entreveu un interès pel paper crític de les persones en la definició del seu entorn, sovint relacionat amb els processos de col·lectius en risc d’exclusió. 

Algunes de les seves peces han participat en diverses exposicions i mostres d’arreu del món, i d’altres es troben en les col·leccions del Museu del Disseny de Barcelona, Centre d’Art La Panera de Lleida, Jesuitenkirche (Lower Austria Contemporary) o Q. LØSS Collection,replica uhren i en diferents col·leccions particulars.

Han aparegut treballs seus en diferents mitjans i publicacions, com per exemple al llibre Retrato imperfecto de Curro Claret, d’Oscar Guayabero y Ramón Úbeda (GG, 2014), o a The Design Encyclopedia, de Mel Byars (The Museum of Modern Art New York, 2004).

Ha rebut diferents premis, com ara el Madrid Design Fest Trayectoria 2022, al Diseñador del Año 2015 AD España o el Ciutat de Barcelona 2013 en la categoria de disseny. El 2022 va rebre una beca del programa IASPIS (International Programme for Visual and Applied Arts), del Swedish Arts Grants Committe.

 

Obra presentada:

Diu el geòleg Alick Bartholomew a El llibre de l’aigua que quan la gent vivia prop de la natura se’n considerava part i no hi havia la sensació del jo i de l’altre, la sensació de separació.

Algun sentiment proper a aquest intenta despertar aquest projecte, que planteja la hipòtesi que és possible tractar les aigües residuals del barri de Torre Gironella (just a sobre on s’ha fet la instal·lació) mitjançant un sistema de depuració vegetal.

Dels diferents tractaments d’aquest tipus s’ha escollit simular-ne un, desenvolupat als anys cinquanta pel doctor Seidel, basat en la utilització de canyissos i joncs per reproduir els fenòmens que es donen a les vores dels pantans.

Dimensionat per a una població de tres-cents habitants (el nombre aproximat de persones que en aquest moment podria estar vivint al barri), la instal·lació, aprofitant al màxim les condicions existents del terreny, indica amb uns tutors de color els tres nivells que tindria (més un contenidor de cribratge inicial). L’aigua aniria circulant d’un nivell a l’altre per la gravetat, de manera que en cada fase es trobaria amb un tractament vegetal diferent.

 Art & Gavarres 2023 - Curro Claret (explicació) from 24 imatges x segon on Vimeo.