Nascuda a la Canonja el 1976, resideix a Sarral (la Conca de Barberà). És llicenciada en belles arts.
La seva formació parteix de la pintura, però ha ampliat estudis en l’àmbit del gravat i l’estampació. Es fa difícil emmarcar la seva pràctica en una única disciplina, ja que habitualment utilitza el dibuix, la pintura, la fotografia i tota mena de materials per registrar l’entorn en el qual treballa.
La memòria i la construcció de la identitat, tant individual com col·lectiva, són conceptes a l’entorn dels quals es desenvolupa el seu treball, en el qual són molt importants el contacte directe amb l’entorn i la transformació del procés creatiu en experiència. Es planteja la seva feina com una manera de conèixer i de relacionar-se amb el que l’envolta. Per aquest motiu, sovint els seus treballs es nodreixen de petites accions que transcorren en el temps, ja sigui sobre la superfície d’una fusta, un paper o una pedra, o a l’entorn.
Recentment ha participat en el Festival Errant, i el seu treball més recent l’ha presentat al Mèdol Centre d’Art i al Museu de la Vida Rural. També ha exposat a la Torre Vella de Salou, la galeria L&B de Barcelona, el centre d’art i cultura ARBAR, el FAD, la Fundació Reddis de Reus,kopier klokker el Centre d’Art Tecla Sala, The Grey Square, el Museu d’Art Modern de Tarragona, el Festival Embarrat, Can Felipa i el Centre de Lectura de Reus, entre d’altres.
Ha rebut el X Premi Salou de recerca pictòrica, anteriorment Premi Beca Carles Mani de l’Ajuntament de Tarragona, que es va presentar al Festival Internacional de Fotografia SCAN 2012, i una beca de formació de la Fundació Miró de Palma de Mallorca a l’espai Tentaciones de la fira Estampa de Madrid (2010), així com una beca de creació (2008) de la Generalitat de Catalunya.
La natura com a oracle
Mapa al vent
De vegades és necessari aturar-se en el camí. Situar-se, respirar i agafar aire per continuar.
El treball que presento l’he titulat «La natura com a oracle. Mapa al vent» i podríem dir que parteix de la idea de mapa per acabar convertint-se en estendard.
Treballo a partir del traçat del camí iber-romà entre Empúries i Girona. Publicat al diari El Punt Avui 3-01-15 (http://femcamidempuries.blogspot.com/). Jugant amb la idea de sintetitzar el mapa, separant-ne diferents estrats, des del traçat del camí fins a elements topogràfics.
Les peces estan elaborades amb teles intervingudes amb diferents processos de tintat amb plantes i elements vegetals tot provocant accidents i registres. D’aquesta manera aquelles plantes que ens acompanyen durant el camí, que hi son quan arribem i que hi continuen quan ja hem passat, aquelles que fins hi tot conquereixen tot l’espai quan nosaltres avandonem el traçat, esdevenen oracle.
L’espai en el que s’ubiquen aquestes 3 teles, La feixa closa, convida a entrar-hi i romandre-hi una estona. És un espai amb un únic accés amb tot de vegetació que l’embolcalla, l’espai central pla i net com si es tractés d’un habitacle. Permet traslladar encara més la sensació de trobar-se. A les teles s’hi suma el vent, les ombres, els sons... i així acaba de construir-se.
Mapes de grans dimensions, que t’embolcallen i volen ser estendards que orienten encara que sigui per a caminar més endins que no pas enfora.
Art&Gavarres 2022- Núria Rion (explicació) from 24 imatges x segon on Vimeo.
© 2024 Art & Gavarres - Tots els drets reservats Nota legal i política de Cookies