Imatge Franc Aleu

Franc Aleu

Nascut a Barcelona el 1966, té una àmplia trajectòria com a creador d’escenografies de llum, i les últimes dècades ha destacat per haver integrat la seva proposta visual en els formats més diversos i avançats.

Ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat de Catalunya en l’apartat d’audiovisual per «l’impacte de les creacions visuals,replika klokker que fan de l’experiència escènica un espai emocional singular i únic».

A través de la seva videografia escènica i els efectes visuals, juntament amb La Fura dels Baus, entre altres, ha captivat espectadors de teatre, dansa i òpera. D’òperes estrenades als teatres i òperes més importants del món, com el Gran Teatre de Liceu de Barcelona, la Scala de Milà, La Monnaie de Brussel·les, el Teatro Colón de Buenos Aires, el Maggio de Florència i la Wiener Taschenoper de Viena, entre altres. Això li ha permès treballar amb els directors d’orquestra més prestigiosos: Zubin Mehta, Valerij Gergiev, Lorin Maazel, Josep Pons o Kirill Petrenko.

L’eclecticisme que caracteritza la seva obra fa que abasti altres disciplines creatives, com ara les projeccions audiovisuals sobre façanes d’edificis emblemàtics (videomapatges a l’Ajuntament de Barcelona, el Parlament de Catalunya, Taiwan, etc.), així com la comunicació, el disseny, la conceptualització, la direcció d’esdeveniments de tota mena i el disseny arquitectònic de pavellons expositius. L’Exposició Internacional de Saragossa 2008 és un exemple d’aquesta última faceta de l’artista, que a més de dissenyar l’edifici expositiu Agua Extrema, va dissenyar, conceptualitzar i dirigir tots els continguts expositius d’aquest pavelló i una pel·lícula dome per al pavelló d’Espanya.

La col·laboració amb grans mestres de la gastronomia com els germans Roca i el grup de comunicació Mediapro li ha permès desenvolupar la seva vocació d’«artista total», unint totes les disciplines de l’art en un mateix espectacle. El caràcter visionari de l’òpera gastronòmica El somni (2014), documentada en el llargmetratge del mateix títol dirigit pel mateix Aleu,watch replicas uk ha estat considerada una de les obres d’art efímer més grans realitzades en aquest continent.

L’estrena com a director escènic amb Turandot al Liceu de Barcelona ha estat un gran èxit de crítica, amb rècord d’assistència i de visionament en línia en el canal Art, i ha rebut el Premi Òpera XXI a la millor producció.

Actualment investiga en la creació de mons artístics paral·lels en entorns de realitat virtual i en nous projectes escènics.

Obra presentada:

El tirador, és una peça que pot ser considerada un divertiment.

Sempre m’ha agradat la idea de saltar-se els camins, i casualment , aquest és l'únic punt de Sant Martí Vell que veiem des de casa. Sovint fem la broma que si tinguéssim un «tira-xines» gegant, estalviaríem molt de temps i despeses d’amortidors i benzina.

Mans a l’obra i aprofitant uns troncs de castanyer morts pel xancre vaig muntar-lo. La noia, està feta d’uns altres troncs de xiprer que em varen regalar. Es pot apreciar clarament que no sóc escultor però m’ho he fet el millor que he sabut.

La vam plantar amb l’ajuda d'en Dario i els seus companys de la Fundació Elsa Peretti i d'en Robert Vila als quals estic molt agraït.

Espero que agradi especialment als més petits, que són el nostre futur i que per molts anys puguin recórrer el camins d’aquestes contrades omplint-les de vida i alegria.

 
Art&Gavarres 2022- Frank Aleu (explicació) from 24 imatges x segon on Vimeo.