Paula Bruna (Barcelona, 1978) és doctora en belles arts per la Universitat de Barcelona amb una tesi sobre art i ecologia política i màster en ecologia per la Universitat Autònoma de Barcelona. Des de la seva doble perspectiva com a ambientòloga i artista, Paula Bruna utilitza la investigació artística com una forma de coneixement en què s’hibriden diferents disciplines. En els darrers anys, investiga sobre aproximacions a realitats no humanes mitjançant una combinació de base científica, ficció especulativa i pràctica artística, en projectes com «El Plantoceno» o «The Other Residents». La seva hipòtesi és que explorar punts de vista diferents de l’antropocentrisme actual té efectes en la consciència ecològica i amplia la gamma de possibles formes de convivència.
Els resultats de la seva investigació artística han estat presentats a diversos congressos, publicacions, tallers sobre art i ecologia, exposicions, en llocs com el Museo Extremeño e Iberoamericano de Arte Contemporáneo (MEIAC),rolex kopi el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), el Centre d’Arts Santa Mònica, Can Felipa, SWAB Barcelona Art Fair, Kunstraum Lakeside… També ha participat en festivals com ara Festus de Torelló, Bianyal, ExAbrupto, Aplec Saó, Proyector, International Videoart Festival… El seu treball ha comptat amb el suport de diverses beques per a la recerca artística (Guasch Coranty 2018-2019, La Escocesa 2019, OSIC - Generalitat de Catalunya 2020). Ha realitzat residències artístiques a Can Farrera (2017), Hangar (Barcelona 2017-2020), Cultivamos Cultura (Portugal 2021), i actualment és artista resident a la fàbrica de creació La Escocesa (Barcelona).
Boscanes
La proposta té com a protagonistes els animals del bosc tancat, un bosc dens, enigmàtic i difícilment accessible pels humans. Cinc impressions en teles col·locades al llarg del camí donen visibilitat als habitants boscans. Les imatges van ser preses amb càmeres de fototrampeig instal·lades al bosc tancat durant aproximadament un mes. La mirada intensa dels protagonistes (degut als infrarojos de les càmeres) converteix els observats en observadors. Impreses en tela semitransparent, les escenes es fusionen amb el bosc. La seva disposició al mig del camí ens obliga a ajupir-nos davant la presència dels boscans, o bé a travessar-les i deixar-nos impregnar per aquests animals.
La proposta es completa amb la transformació de la font mosquera en una petita bassa. A partir del vincle empàtic establert amb la fauna i davant les altíssimes temperatures assolides aquest estiu, vaig voler convertir el pou sec en bassa, la reixa en aigua, i l'extracció de recursos en atencions als animals. Tot plegat, un homenatge i una ofrena a les vides boscanes.
Suport: Centre Tecnològic Forestal de Catalunya; Assessorament: Victor Sazatornil, Ana Lorente; Assistència: Roser Adroher, Eduard Baulida, Ivette Serral, brigada forestal de les Gavarres
Art&Gavarres 2022- Paula Bruna (explicació) from 24 imatges x segon on Vimeo.
© 2024 Art & Gavarres - Tots els drets reservats Nota legal i política de Cookies