Imatge Azahara Cerezo

Azahara Cerezo

Celrà, Girona. 1988. Llicenciada en Comunicació Audiovisual per la Universitat Autònoma de Barcelona i Màster en Arts Visuals i Multimèdia per la Universitat Politècnica de València. En la seva pràctica aborda les particularitats i contradiccions del territori, la dimensió física del qual és liquada per processos digitalitzadors d’abast global.

Ha realitzat residències artístiques al CAAM (Las Palmas de Gran Canaria), Hangar (Barcelona), Art3 (Valence, França), Col·legi d’Espanya (París), Villa Belleville (París), Casa de Velázquez (Madrid) o 1646 (La Haia, Holanda),replicas panerai entre d'altres. Ha exposat de forma individual al Bòlit Centre d’Art Contemporani (Girona) amb «Illes d’arena», al Centro de Arte La Regenta (Las Palmas de Gran Canaria) amb «Mapa de circunstancias» i a MAL (Sevilla) amb «Y en ese claroscuro surgen los monstruos». Ha participat a exposicions col·lectives nacionals i internacionals com «Juntos aparte» (Bienalsur. Cúcuta, Colòmbia), «Un món paral·lel» a l’Arts Santa Mònica (Barcelona), «We are as Gods…» a Nieuwe Vide (Haarlem, Holanda), «Provincia 53» al MUSAC (León) o «Espècies d’espais» al MACBA (Barcelona).

Obra presentada:


Un temps òptic.

“Si tens èxit, t’ompliràs de glòria” va ser un dels primers missatges de prova que els germans Chappe es van enviar, l’un a l’altre, fent servir el sistema de telegrafia òptica (també anomenada visual o semàfor) que havien inventat, el 1791.

Aquest sistema consistia a col·locar a sobre de torres o construccions preferentment elevades una sèrie de travessers i politges, mitjançant els quals es formaven figures que es corresponien amb lletres o números. Amb unes lents, els missatges eren vistos i transmesos d’una torre a l’altra, recorrent llargues distàncies.

La intervenció consisteix a representar visualment el traçat de telegrafia òptica que passava pel massís de les Gavarres pel castell de Sant Miquel, el qual es va fer servir tant per la línia de telecomunicacions civil com militar. Sobreposant el recorregut d’aquests senyals amb el paisatge, es busca fer una referència analògica, gairebé com una realitat augmentada de baixa tecnologia, a un dels precedents d’Internet.

Per visualitzar el que ens proposa l'Azahara mireu el paisatge a través del metacrilat i feu coincidir les línies negres dibuixades amb les línies de carena dels paisatge, i el cercle vermell amb el castell de Sant Miquel (que s'insinua al cim d'un turó a l'esquerra) i veureu com la línia taronja ens dibuixa per on discorrien els senyals visuals del sistema de telegrafia òptica.



Art&Gavarres 2021- Azahara Cerezo (explicació) from 24 imatges x segon on Vimeo.