Imatge Josep Matés Porcel

Josep Matés Porcel

Josep Matés neix a Fonteta. Cursa dos anys de delineant a formació professional i ho deixa per buscar alguna cosa que l’apassioni. Ho troba a l’Escola de Ceràmica de la Bisbal d'Empordà. La ceràmica li canvia la vida. Terrisser de professió, experimenta amb tot el que la ceràmica i la terrissa li ofereixen, també en la vessant artística. Si bé sempre hi ha participat per iniciativa d’altres, en gaudeix, i el que el mou és difondre els valors del seu ofici: destresa, respecte pels recursos naturals, sentiment a l’hora de produir una peça.

La primera experiència artística la va viure amb el col·lectiu Meme Detrás. Després, amb un altre terrisser, en Marcos, va associar-se a Fang i Fetge i van decidir fer de la seva feina un espectacle amb una performance en què tornejaven una peça. També va participar al Festival de Land Art de la Bandeira,gefälschte rolex kaufen legal del 2007 al 2009, amb el seu company de professió, Carlets, presentant l’obra Farol de la Bandeira. Finalment, ha participat en la iniciativa Fang Cuit, un festival de ceràmica promogut per la mateixa Escola de Ceràmica de la Bisbal.

Work presented:

L’obra presentada és un pou aeri que homenatja l’extracció tradicional de la terra. A través de les explicacions del seu pare, antic treballador d’una fàbrica d’argiles, Josep Matés vol transportar-nos al moment en que l’extracció d’argila es feia manualment des de pous excavats amb fondàries de 3 i 4 metres, coneguts amb el nom de daba.

Els obrers, treballaven a l’interior del pou traient la terra amb cabassos cap a l’exterior. El risc d’ensorrament era controlat per un dels treballadors amb una tasca que avui dia seria considerada poc ortodoxa: es posava un paper sobre les esquerdes que es formaven al pou; quan el paper es movia, el treballador encarregat de vigilar, cridava per avisar els companys del perill, els quals havien de sortir del pou abans que aquest s’ensorrés.

La peça, per tant, és una al·lusió a l’activitat pre-industrial que va quedar oblidada amb la introducció de la mecanització. Elaborat amb blocs de palla i argila, aquesta daba vol convidar el visitant a entrar i a viure les mateixes sensacions que experimentaven els antics treballadors de les fàbriques d’argila.   



Art & Gavarres 2020- Josep Matés (explicació) from 24 imatges x segon on Vimeo.