Imatge Màster en Disseny Paramètric en Arquitectura (UPC)

Màster en Disseny Paramètric en Arquitectura (UPC)

El Màster en disseny paramètric en arquitectura (MPDA), ofert per la Fundació Politècnica de Catalunya (UPC), és un programa orientat a l’adquisició d’eines de disseny computacional eficients tecnològicament i relacionades amb la reducció de la petjada ecològica. Els estudiants són entrenats per generar formes eficients utilitzant tècniques sostenibles, com ara sistemes constructius lleugers, per reduir-ne els residus materials i minimitzar-ne l’impacte ambiental durant el transport.

El nucli del programa és l’exploració d’estructures híbrides autoestabilitzadores, que combinen elements doblegats activament amb components sotmesos a tensió. Aquest enfocament té com a objectiu ampliar els límits del disseny arquitectònic tradicional mitjançant la investigació de noves estratègies de modelatge que permetin tant la innovació estructural com l’exploració de noves possibilitats programàtiques.

Sota el guiatge de professors amb una llarga trajectòria i sota la direcció d’Enrique Soriano, Gerard Bertomeu i Pep Tornabell, de l’estudi CODA (Computational Design Affairs), especialitzat en geometria complexa i estructures lleugeres, estudiants de diferents països i procedències col·laboren intensament per desenvolupar una proposta especialment adaptada al festival Art & Gavarres. Des del treball col·lectiu, utilitzen principis de flexió activa en un entorn de disseny paramètric per crear una instal·lació visionària i sostenible que harmonitzi amb el medi natural.

Amb la participació en aquest programa, els estudiants no només adquireixen coneixements en disseny paramètric, sinó que, conscients del seu impacte ambiental, també contribueixen a un discurs continu entorn de l’arquitectura. La proposta resultant reflecteix el seu coneixement interdisciplinari, les habilitats creatives per resoldre problemes i el compromís per dissenyar estructures que s’integrin perfectament en l’entorn.

El Màster en disseny paramètric en arquitectura de la Fundació UPC desafia les pràctiques de disseny convencionals i contribueix no només a la creació d’un entorn construït més sostenible, sinó a la creació d’una generació d’arquitectes i enginyers sensibles i capacitats per dissenyar la lleugeresa que ens demana el present.

 

Enrique Soriano Botella

Arquitecte per la UPC. Doctorand al Laboratori d’Innovació i Tecnologia de l’Arquitectura de la UPC (LiTA). Professor del Departament de Geometria de l’ETSAV (Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès). Soci de CODA, desenvolupa el seu treball i la seva recerca en la cerca de formes, la geometria arquitectònica i l’optimització.

Pep Tornabell Teixidor

Arquitecte per la UPC. Doctorand al LiTA. Professor del Massana College of Art and Design. Professor del Departament de Geometria de l’ETSAV. Soci de CODA, desenvolupa el seu treball i la seva recerca en l’anàlisi estructural i la fabricació digital.

Gerard Bertomeu Farnós

Arquitecte per la UPC. Professor del Departament de Geometria de l’ETSAV. Soci de CODA, desenvolupa el seu treball i la seva recerca en l’anàlisi energètica, l’automatització, la gestió de dades i el disseny computacional.

Estudiants participants:

Xavier Almanza (Mèxic)

Bindhulja Ameerpet (India)

Imma Bigas Andols (Espanya)

Cristian Cabezas Osorio (Chile)

Miquel Ángel Cruz Sepúlveda (Colòmbia)

André Vicente Ferreira de Almeida (Brasil)

Robert Fuse (Regne Unit)

Nerea Gardner Egusquizaga (Espanya)

Shylesh Kumar (Índia)

Adriana Moreno Chavez (Mèxic)

Anna Nasrallah (Canadà)

Nayib Alfredo Pérez Benítez (Panamà)

Vijithendra Ramachandra Thejaswi (Índia)

Arshita Ravindranathan (Índia)

Mariona Rodríguez (Espanya)

Abiodun Afolabi Shonibare (Nigèria)

Obra presentada:

Teules

Teules és una closca ultralleugera de fusta construïda a partir de quadrats gairebé idèntics que individualment presenten lleugeres curvatures simples i que en la seva totalitat formen una superfície que s’aproxima a un casquet esfèric amb tres entrades.

Emplaçada dintre d’una pineda i fabricada a partir de làmines rectangulars de contraxapat, la peça constitueix una reflexió sobre la transformació de la matèria amb processos industrials per formar envolupants habitables. Teules és, en un context de sequera, una proposta per explorar la creació d’estructures eficients de baixa petjada ecològica, generades i avaluades amb eines de disseny computacional.

La proposta s’ha desenvolupat basant-se en els plydomes, una de línies d’experimentació de Buckminster Fuller, dintre del Màster en disseny paramètric en arquitectura de la Fundació UPC, amb la col·laboració de quinze estudiants de diferents nacionalitats.

—---------------

Estudiants: Xavier Almanza, Bindhuja Ameerpet, Imma Bigas, Cristian Cabezas, Miguel Cruz, André Almeida, Robert Fuse, Nerea Gardner Egusquizaga, Shylesh Kumar, Adriana Moreno, Anna Nasrallah, Nayib Perez, Arshita Ravindranathan, Mariona Rodríguez Majoral i Abiodun Afolabi Shonibare.

Professors: Gerard Bertomeu, Dragos Naicu, Marc Serra, Enrique Soriano i Pep Tornabell. Professors internacionals convidats: Julian Lienhard, Almudena Majano i Antonio Lara.

 



Art&Gavarres 2023- CODA (explicació) from 24 imatges x segon on Vimeo.

 

 

 



Art&Gavarres 2023- CODA estudiants (explicació) from 24 imatges x segon on Vimeo.