Va néixer a Barcelona l’any 1973. L’any 2000 va fer de l’Empordà el seu lloc de residència.
Entre els seus projectes es troben: Luthiers Drapaires, un col·lectiu de reciclatge creatiu de residus tecnològics, guardonat amb les beques Girona, CoNCA i AGITA , i amb presentacions en esdeveniments destacats com el Sonar; Parinama, un duet de veu i moviment, amb residències a Nau Côclea i al CACiS (Centre d’Art Contemporani i Sostenibilitat) i presentacions al Konvent Zero; El Born Sona, col·lectiu dedicat a la mostra de paisatges sonors, i el grup Namaskar, amb el qual se submergeix en el món del cant vèdic, amb un àlbum de debut i diversos concerts.
El 2014, es va unir al dissenyador gràfic Oriol Terrats i a l’escultor Guillermo Basagoiti per crear l’Espai Tònic, un centre d’investigació artística que ha estat a l’avantguarda de la promoció de l’art contemporani en el territori. Durant l’última dècada, han acollit una vuitantena d’exposicions i activitats, i han consolidat el seu paper com a catalitzador de l’exploració artística.
A principis del 2020, dins les instal·lacions de l’Espai Tònic, va restaurar-hi les golfes i va establir O Tèxtil, un taller d’experimentació tèxtil des d’on s’endinsa en els seus propis projectes creatius. Destaca la seva participació a Fantasticat, amb la instal·lació El vel de la tinyosa, una composició intricada que combina fibra òptica i llana verge.
L’experiència d’Olga Solà ha adquirit profunditat amb una llicenciatura en psicologia clínica i coneixements en història de l’art, a partir de cursos troncals a la Llotja d’Arts i Oficis mentre obtenia el títol de capità de iot, amb la qual cosa ha enfortit la seva recursivitat. Va viure durant un any al continent sud-asiàtic i posteriorment hi va passar diversos hiverns, interessada en la música clàssica del nord de l’Índia i la llengua sànscrita. La dedicació a aquests estudis persisteix i hi aprofundeix, tradueix textos i ofereix serveis de docència com a freelance.
Sense por d’explorar territoris desconeguts, entrelliga diferents disciplines per crear una catifa artística polièdrica. El seu recorregut abraça la col·laboració, empeny límits i acull les infinites possibilitats que es troben dins el món de l’expressió artística.
Balanç a 12.6
Estructura de passamà de ferro de 2 cm, que en ser corbada i acoblar-se, dona una amplada total de 6,75 m. Aquesta construcció està revestida amb 12,6 kg de llana pentinada amb una longitud de caiguda d’1,08 metres. S’ha mantingut el color original de la llana de les ovelles criades en una ramaderia de Cruïlles. Una forma sinuosa que s’acosta a l’infinit abraça cada una de les potes de l’aqüeducte representant el tafetà, el punt mare del teixit.
Aquesta peça està emplaçada a l’aqüeducte de Can Vilallonga i connecta l’antic pas de l’aigua amb un material orgànic com la llana, un recurs que en alguns casos arriba a considerar-se de rebuig, però que, ben tractat i donades les seves múltiples propietats, ens pot ajudar a retenir de manera eficient fins a un 20 % de la humitat del sòl, a més de proporcionar aïllament tèrmic als edificis i de reduir-ne significativament el consum energètic.
Aquesta obra ens convida a reflexionar sobre la sequera i el desequilibri entre la producció i el consum de recursos, i ofereix una nova trama per afrontar aquests desafiaments.
Art&Gavarres 2023- Olga Solà (explicació) from 24 imatges x segon on Vimeo.
© 2023 Art & Gavarres - Tots els drets reservats Nota legal i política de Cookies