Imatge Manel Bayo

Manel Bayo

Va néixer a Salt el 28 de maig de 1966.

És un artista català que viu i treballa a Salt, envoltat de vida en forma de trencadís cultural i, malgrat tot, d’esperit de poble. Pintor en origen, avui es dedica en cos i ànima a explotar totes les possibilitats dels mitjans digitals i de la instal·lació. El seu viatge va de la taca al píxel.

El 2006 va guanyar el premi VAD del Festival Internacional de Vídeo i Arts Digitals i el 2010 va estrenar la pel·lícula Raza Remix,repliche rolex que va participar en el Festival Internacional de Cinema de Gijón. El 2013, va guanyar el primer premi de la VII Biennal d’Art de Girona, amb l’obra Setze bales per a l’Assemblea Democràtica d’Artistes de Girona. El 2020 va resultar guanyador del projecte Exposicions Viatgeres de la Diputació de Girona.

Segons Bayo, «un artista contemporani és una persona que passa bona part del seu temps furgant a la deixalleria». Pel que fa al seu treball, el defineix així: «El meu treball, malgrat que formalment és heterogeni, darrerament bascula entre allò estrictament íntim i una mirada social, que sento preocupada i crítica, al meu entorn. És a partir de la tensió que s’estableix entre aquests dos àmbits que articulo la major part de les meves propostes, buscant sempre interpel·lar l’observador, alhora que el faig participar del meu desconcert.

»Un altre aspecte important és com gestiono la participació de l’espectador a partir de les “regles del joc” que li proposo i que esdevenen l’estructura bàsica de les meves propostes.

»Encara que crec que l’art no només és una forma de pensament crític sinó una eina per desencadenar respostes socials, jo em deixo emportar sobretot pel seu component lúdic i irònic. La pulsió íntima del meu treball artístic està en la recerca de la ironia per la ironia.

»Utilitzo la descontextualització i l’apropiació d’arxius i objectes diversos, alguns dels quals provenen de la meva vida quotidiana, del meu passat, però de vegades són objectes “trobats” que finalment acaben formant part dels meus “artefactes poètics”.»

Exposicions rellevants

2020. «Contra natura», Casa de Cultura de la Diputació de Girona

2018. «Rull», Casa de Cultura de la Diputació de Girona

2016. «Més de 3.000 partícules de llum», Bianyal 2016 organitzada per Binari

2015. «Una explosió de gas destrossa una casa»,fake watches Casa de Cultura Les Bernardes de Salt

2014. «Cop de flors», Bòlit de Girona

Work presented:

Manel Bayo intervé al Suro de Can Llambí, un encreuament de camins en un bosc presidit per un majestuós suro. Una clariana al costat del camí en què la dimensió vertical es dispara gràcies a l'alçada de l'arbre monumental.

L’artista veu clar des del primer moment que el seu treball no pot imposar-se a l'espai, que malgrat tenir un component ruderal no està exempt de certa grandesa, sense necessitat de subratllats aparatosos.

Buscant entre els seus treballs previs va topar amb la peça de 2015, "Una explosió de gas destrossa una casa", que consistia en un dibuix fet amb fines cordes que gràcies a un joc de contrapesos i tensors dibuixava la silueta sintètica d'una casa penjada en mig de la sala. Decideix adaptar l'estratègia a l'espai proposat.

El dibuix d'una casa penjat a l'aire, sobre un encreuament em porta a pensar els camins com a llar, l'espai on som i la via cap allò que volem ser. Com la dita de construir castells als núvols. Els càntirs de ceràmica negra de Quart com a contrapès, una mena d'àncora que ens lliga al territori i la tradició. Tot plegat un joc d'equilibris.

 




Art&Gavarres 2022- Manel Bayor (explicació) from 24 imatges x segon on Vimeo.