Imatge Beatriz Aísa

Beatriz Aísa

Geógrafa por la Universidad Autónoma de Madrid en 2002. Como fotógrafa se ha formado de manera continuada desde 2004 en escuelas de Madrid y Buenos Aires, así como en talleres de autor y de creación con fotógrafos contemporáneos y artistas visuales.

Especialmente interesada en la conformación del imaginario del Pirineo, su trabajo gira entorno a las relaciones entre paisaje, cartografía, e imágenes de este territorio. Su proceso creativo se basa en un método de búsqueda, hecho de idas y venidas entre intuición y reflexión entorno al archivo documental de geógrafos, científicos y viajeros, y la exploración de los espacios, reuniendo ciencia y arte. La observación y el caminar forman parte del proceso. La materialidad de la fotografía es el centro de su interés plástico, mediante el uso de procesos fotográficos sin cámara,replika órák y la intervención de sus fotografías con otras técnicas como el bordado, o la realización de libros de artista e instalaciones.

Ha sido beneficiaria de la residencia de artistas transfronteriza de la AECT Espacio Portalet con el proyecto Autour du Midi. Cartografías del paisaje del Ossau, exponiendo en diferentes salas de ambos lados de la frontera, y siendo seleccionado el proyecto para el Festival BFOTO de Barbastro en 2018. Ese mismo año participa con Geograficidades en la Bienal de arte contemporáneo Huesca-Tarbes, expuesto en ambas ciudades y, de manera individual, en la Galería Espai 22 de Girona. En 2020 es invitada a participar en la residencia de Muretes de Arte, realizando una instalación hibridando óptica y piedra seca en Betorz (Huesca). Actualmente trabaja en la serie #desdeelpirineo, interviniendo con el bordado postales antiguas.

Obra presentada:

MEMÒRIA VEGETAL

Geografies immaterials de la Vall de Sant Daniel

La Vall de Sant Daniel és actualment un espai verd metropolità, on la frontera entre l’urbà i el rural es dilueix, i on els usos del territori del passat, del present i del futur són recreats constantment.

El projecte parteix d’una prospecció en el marc de l’arqueologia contemporània, la qual estudia la memòria, la identitat i l’imaginari col·lectiu d’un entorn i una societat a través dels elements patrimonials i el paisatge cultural. Un imaginari que ha estat construït pel sentir i l’habitar dels veïns i usuaris al llarg de la història. S’excava i prospecta la memòria dels vius, indagant a les geografies immaterials del territori.

Una Memòria Vegetal

Les plantes poden guardar informació sobre canvis ambientals, la qual cosa els permet preparar el seu organisme davant d’aquests canvis; com pot ser el moment de la floració a la primavera. Guardar informació és crear memòria. Nosaltres necessitem d’imatges per a recordar i encara estem (re)aprenent la nostra relació amb la natura. Al materialitzar fotografies dels elements patrimonials i dels habitants de la Vall sobre fulles de les plantes recollides en aquest mateix espai, el projecte pretén establir un nou vincle entre la memòria del lloc i la natura. L’ús de la clorotipia i l’antotipia, processos fotogràfics basats en la fotosensibilitat de les plantes, reforcen aquest vincle.

Obres: Sala Bólit La_Rambla:

Antotips de fotografies antigues de la Vall de Sant Daniel (fotografies de Valentí Fargnoli, de 1910, i de Marcel Prat, dels anys 1950. Arxiu del CRDI Girona). Emulsió vegetal sobre teixit de cotó.

Antotips amb diferents temps d’exposició i text de Bob Verschueren. Emulsió vegetal sobre paper.

Clorotips de fotografies d’elements patrimonials de la Vall de Sant Daniel sobre fulles recollides a la Vall (heura, til·ler).

Obra a l'aparador del Bòlit_Pou _Rodó (fins al 26 de setembre) i "in situ" a les feixes del Calvari

Clorotips de fotografies de veïns i usuaris de Sant Daniel.



Art&Gavarres 2021- Beatriz Aisa (explicació) from 24 imatges x segon on Vimeo.